Lindbergdiabas

Gå till innehållet

Huvudmeny

Diabas info

Diabas

Diabasen har inte sitt ursprung på ytan av jordskorpan. Istället har den bildats genom att magma kristalliserat halvvägs upp till jordskorpans övre partier. Diabasens hårdhet orsakas av en relativt hastig avkylning som resulterat i en tät och hård bergart. Då diabas också innehåller en del järn är den relativt tung. En kubikmeter väger cirka 3 ton.
Gylsbodas historia bygger mycket på Diabas, vilken började brytas här i början på 1900-talet. Den bryts fortfarande runt knuten från vårt hus. Vart man än går i Gylsboda ser man spår av Diabas. Stora tippar med skrotsten, små skärvor och större ”suggor” som man kallar de stora rektangulära Diabasblocken som förr plockades upp ur marken där man kunde hitta dem. Gamla vattenfyllda brott och det fortfarande aktiva brottet. Man kan inte låta bli att fascineras av Diabas när man lever mitt ibland den. Dess historia, hur den bildades för mer än 900 miljoner år sedan då jordens magma trängde upp genom stråk i marken i en specifik riktning, kyldes ner, stelnade & blev Diabas. Dess del i vår historia, hur utflyttningen till Amerika avstannade när man bl a behövde 600 man till att arbeta i Diabasbrottet i Gylsboda och en hel stab med kvinnor som skulle sköta marktjänsten åt dem. Och inte minst Diabasens enorma skönhet. Svart, skimrande och mystisk. Otroligt vacker som den är, rå och obearbetad. Också väldigt vacker polerad, då den blir spegelblank. Bäst tycker jag om kombinationen, mellan det naturliga råa och det polerade blanka. Lägger man sedan till detaljer i skinande silver blir bilden fullkomlig. Diabas används bl a till konst, dekorationer av byggnader, monument, smycken och gravvårdar. Även till inredning som väldigt tåliga bänkskivor i kök.
I mätteknik används den till planskivor.
Diabasens hårdhet för med sig att man vid bearbetning får använda sig av diamantverktyg och ständig vattenkylning. Det är ett ganska blött, bullrigt och smutsigt arbete att skapa i Diabas. Men ack så roligt!

Nedan en l
änk till ett arbetslivsmuseum som berättar om Diabasbrytningens historia. Besök gärna vackra Svarta Bergen!

http://www.svartabergen.se/

För alla som är intresserade av Diabasens krafter & symbolik:

"Diabasen gör dig mäktigare, kraftfullare och mer effektiv, kapabel och stark. Dess dynamiska energi lånar ut intensitet till alla som har den nära."

Det är också intressant med silvers egenskaper & vad som händer när man kombinerar Diabas med Silver:

"Silver fungerar som en spegel av själen och hjälper dig att se dig själv utifrån men utan en dömmande attityd. Silver förbättrar kommunikationen genom att öka din förmåga till vältalighet. Silver innehåller och förmedlar månenergi som reglerar och stärker dina emotionella och intuitiva klarheter. Silver ökar smyckestenars energi samtidigt som den drar ut negativa energier."

Diabasen i kombination med silver är alltså mycket kraftfullt, bäraren ges styrka & positiv energi. Vad mer kan man önska?!

Tillbaka till innehållet | Tillbaka till huvudmenyn